ДИГИТАЛНО ДОСТУПНА!

Уметничка збирка ликовне колоније „Власина“

Ликовна колонија „Власина“ формирана је 1972. године и са мањим прекидима се одржава у континуитету већ 45 година. Ова традиционална манифестација већ четири деценије окупља еминентне сликаре из земље и иностранства на Власником језеру и представља окосницу настанка збирке уметничких дела Лесковачког културног центра која садржи више од 550 слика.

Пројекат „Дигитална Власина“ има за циљ очување и унапређење доступности уметничкој збирци ликовне колоније „Власина“, као и њену даљу презентацију широј публици, посебно младима, путем развијене интернет платформе са атрактивним визуелним елементима.

Збирка савременог сликарства Лесковачког култуног центра броји више од 550 уметничких дела, а настала је захваљујући, пре свега, ликовној колонији „Власина“ на којој је учествовало преко 250 уметника чија се дела данас налазе у уметничкој збирци.

У збирци су заступљњни истакнути уметници као протагонисти одређених стилских опредељења, тако да збирка осликава и омогућава праћење сложених и занимљивих кретања у сликарству јужнословенских простора од 1972. године до данас. Поред уметника из Србије, у збирци се налазе и радови уметника из бивших југословенских република, а такође и уметника из различитих земаља: Грчке, Бугарске, Румуније, Русије, Украјине и др.

Збирка у којој су дела настајала у дугом временском распону, у различитим околностима и условима, систематски употпуњавана, пре свега, кроз рад ликовне колоније „Власина“ представља данас и јединствено сведочанство о њеном постојању, развијању и раду.

Биљана Грковић
Историчар уметности – музејски саветник
Уметничка галерија – Народни музеј Крушевац

Република Србија

Министарство културе и информисања

Responsive image

30 НАЈБОЉИХ

Уживајте у избору најбољих слика ликовне колоније „Власина“

ЗАПОЧНИ ОБИЛАЗАК ГАЛЕРИЈЕ

Добро дошли у дигиталну колекцију слика уметничке збирке ликовне колоније „Власина“

ПОГЛЕДАЈ ЦЕЛУ ДИГИТАЛНУ КОЛЕКЦИЈУ